Montage handleiding Pomp Espagnolet deur sluiting

Om de Espagnolet sluiting te kunnen monteren heb je nodig:

 • Kruiskop schroevendraaier (let op dat deze precies past in de schroefjes)
 • Electrische schroefmachine (voor het boren)
 • Ijzerzaag of haakse slijper
 • Beitel (eventueel met hamer)
 • Pen of potlood voor het aftekenen
 • (Hout)boortje 2 mm


Kijk of de set compleet is: 

 • 1 x een espagnolet sluiting
 • 4 x geleider blokjes
 • 2 x 90 graden eindplaatjes
 • 2 x sluitstangen
 • 20 x schroeven

 

Monteren van de Espagnolet Sluiting

Tekening voor de montage van een deur espagnolet

   1. Bepaal eerst waar de espagnolet sluiting moet komen. Het midden van de espagnolet komt 105 cm boven de dorpel. Op bijgaande afbeelding kun je zien op welke van de 2 deuren de espagnolet moet komen. 
    Tip: Let op dat je de espagnolet niet te dicht op het glas monteert. De schroeven kunnen dan het glas beschadigen of breken. 
    Waar op de openslaande deuren een espagnolet te plaatsen
   2. Houdt de sluiting recht en op de juiste hoogte tegen de deur. Let erop dat de schroeven later niet in het glas kunnen komen. Teken de schroefgaten af.

   3. Pak de schroefmachine met het 2 mm (hout)boortje en boor de afgetekende gaatjes. Tip: doe de deur dicht, dan beweegt deze niet meer.

   4. Laat het boortje het werk doen en zet niet te veel kracht, anders kan het boortje breken. Boor net zo diep als de schroeven lang zijn.

   5. Zet de bedieningskruk in de openstand, haak de stangen in de bedieningskruk en zet deze met twee schroeven op de juiste positie op de deur.
    Is dit niet mogelijk omdat de stang hiervoor te lang is, zaag hem dan eerst zo lang mogelijk af, d.w.z. dat hij net boven de vloer (bij naar binnen draaiende deur of raam) of de grond (bij naar buiten draaiende deur of raam) komt.

   6. Duw de deur nu zover mogelijk dicht en teken met potlood de juiste lengte op de stang af, d.w.z. dat het uiteinde van de stang na afzagen net over de dorpel (horizontale deel van het kozijn) kan bewegen. Let hierbij op dat de bedieningskruk in de openstand staat!
    Zou je aftekenen met de kruk in de sluitstand dan is het resultaat na afzagen een te korte en onbruikbare staaf.
    Omdat de deur of het raam (nog) niet helemaal dicht kan is de juiste markering soms moeilijk te bepalen. Een waterpas kan in dat geval uitkomst bieden.

   7. Herhaal dit voor de bovenste sluitstang. Haal de espagnolet los van de deur en maak beide sluitstangen op maat m.b.v. de ijzerzaag of haakse slijper. Slijp de uiteinden wat schuin af: Bij een naar buiten draaiende deur of raam is dat de zijde die tegen de deur of het raam aanzit; bij naar binnendraaiend de andere zijde. De espagnolet zal er makkelijker door sluiten.
   1. Haak de staven in de espagnolet (met de kruk naar beneden) Schuif 2 geleiders over de bovenste staaf en 2 geleiders over de onderste staaf.

   2. Draai de kruk in de openstand en schroef de krukespagnolet op de deur. Zorg ervoor dat de staven recht lopen en plaats de geleiders op de juiste hoogte op de deur. (50mm van de dorpel. Zie afbeelding)

   3. Teken de gaatjes voor de geleiders af. Let op dat de sluitstaven en geleiders recht lopen. Doe je dit niet dan kan er veel wrijving ontstaan met mogelijke slijtplekken tot gevolg.

   4. Boor de gaatjes voor en schroef de geleiders vast.

   5. Sluit nu de deur en teken de positie en gaatjes van de sluitplaten af. Pak de beitel en steek het hout op de afgetekende plaatsen 12 mm weg.

   6. Boor de gaatjes voor en schroef de sluitplaten vast.

   7. Zit alles goed vast en werkt het naar behoren?    Veel plezier met je nieuwe espagnolet sluiting!