Snelle levering
Altijd hoge kortingen
Gratis verzending boven de €150
0
0
Review Logo9 @ Kiyoh

Door Mooi Deurbeslag, 10 augustus 2023

Deurbeslag maten en meten

Hoe meet je alles op? Welk deurbeslag heb je nodig?

Je kan Deurbeslag kopen in allerlei varianten. Dat kan verwarrend zijn, want hoe weet je wat je nodig hebt. Allereerst maken we verschil tussen deurklinken met rozetten en deurklinken met schild.

Deurklinken met rozetten

Kies je voor deurbeslag met rozetten dan hoef je geen rekening te houden met de maten van het insteekslot. Het is wel belangrijk rekening te houden met de dikte van de deur, vanwege de lengte van de slotstift. De lengte van de standaard slotstift is berekend op een deurdikte van maximaal 45 mm. Heb je een dikkere deur dan kan je bij ons een langere slotstift bestellen.

Deurklinken met schild

Kies je voor beslag met een deurschild, dan is het belangrijk om de zogenaamde PC maat (slotafstand) op te meten. De slotafstand is de afstand tussen het hart van de deurklink en het hart van het slot. Dat is de afstand tussen de 2 gaten waar de slotstiften doorheen gaan.

De dikte van de deur is ook belangrijk voor de lengte van de slotstift. De lengte van de standaard slotstift is berekend op een deurdikte van maximaal 45mm. Heb je een dikkere deur dan kan je bij ons een langere slotstift bestellen.

Slot-maten

Een insteekslot is leverbaar met verschillende afmetingen. Een insteekslot is het mechanisme wat in de deur zit, waar de deurklinken de deur mee kunnen openen. Deze zijn in verschillende soorten leverbaar. Het meest standaard insteekslot zit in iedere gewone deur binnenshuis. Hier kan alleen een deurklink in. Dan kan de deur dus niet op slot. Dit noemen we een loopslot. Er is zijn ook varianten met alleen een slot voor een klaviersleutel. Deze zijn bedoelt voor bijvoorbeeld een kastdeur. Daarnaast zijn er diverse combinatie sloten. Hierin wordt de deurklink gecombineerd met een slot. Dat kan een WC slot, klavierslot of cilinderslot zijn.

De meest belangrijke maten van een slot zijn de PC maat en de doornmaat. Sommige afmetingen zijn gestandaardiseerd, en in de meeste gevallen voldoen die ook. Maar er zijn ook een heleboel afwijkende maten. Vooral in oudere huizen kom je nog wel eens een bijzondere maatvoering tegen.

insteekslot

Hoe te meten slot-maten?

Het opmeten van deze verschillende slotmaten gaat het makkelijkst als je het oude slot uit de deur haalt. Kan je het slot niet zomaar uit de deur halen, omdat er bijvoorbeeld een dikke lagen verf overheen is geschilderd, dan is dat geen probleem. Je kunt hieronder zien hoe het slot er in de deur uit kan zien. 

Wil je er liever het slot er uit halen, dan is dit een vrij eenvoudige handeling. Je haalt de klinken en een eventueel WC slot van de deur. Wanneer je patentbouten hebt maak je die ook los.

Om een cilinderslot te verwijderen moet je de lange borgbout die in het midden van de slotplaat van het insteekslot zit losdraaien en verwijderen. Vervolgens steek je de sleutel in het slot en draai je die +- 15 graden. Daarna kan je de cilinder er uit trekken. Het insteekslot heeft aan de boven en onderkant van de slotplaat een schroef waarmee het insteekslot in de deur geschroefd zit. Als je deze losdraait, dan kan het slot uit de deur worden gehaald. Gebruik eventueel de slotstift om het slot een beetje los te wrikken.

Heb je het slot uit de deur, dan kan je het slot opmeten. Gebruik voor het meten een schuifmaat, lineaal of duimstok. Met een schuifmaat kan je het slot het meest nauwkeurig meten, dus als je er een hebt, dan zou ik die gebruiken.

PC maat opmeten voor deurbeslag keuzeWat is de PC maat (Profiel Cilinder maat)

De PC maat is de afstand tussen het hart van het klinkgat en het hart van het slot. Dat slot kan een slot zijn voor een cilinderslot, klassiek klaviersleutel-slot of een WC-slot. Soms noemt men de PC-maat ook gewoon de Afstand van een slot.

De afstand van een slot is onder andere afhankelijk van waar deze gebruikt wordt. Bij woningbouwsloten is de afstand meestal 55mm
En voor WC-sloten is het vaak 63mm. Zwaardere sloten en veiligheidsloten in buitendeuren e.d. hebben meestal een afstand van 72mm. Bijkomend voordeel hiervan is, is dat er door de grotere afstand meer ruimte is voor de bediening van het slot. 

In Nederland is de standaard afstand voor buitendeur-sloten 72mm, maar in België is 85mm de norm en in Frankrijk gebruikt men meestal 70mm. 

Veel voorkomende PC-maten in Nederland zijn 55mm, 63mm, 72mm en 92mm (PC55, PC72 en PC92). In België en Frankrijk kom je meestal 70mm of 78mm afstanden tegen (PC70 en PC78).

Bij deurklinken op schild in combinatie met een slot en insteeksloten zie je vaak getallen staan zoals 72/8 of 63/8. Dit verwijst naar de PC maat 72 of 63 en de dikte van de gebruikte slotstift. In dit geval 8mm wat de standaard dikte in Nederland is.

Doornmaat

De doornmaat van een slot is de afstand tussen de voorkant van de voorplaat van het slot tot het hart van het klinkgat en/of cilindergat.

Sloten zijn leverbaar met diverse doorn maten, maar er zijn wel een aantal standaardmaten. Zo heeft een woningbouwslot heeft als standaard doornmaat 50mm. Voor Plataldeursloten is dit 55mm. (Plataldeuren zijn opdekdeuren met een dunne metalen bekleding. Vanwege de opdekrand (sponning) op dit type deur zit het slotgat uit het midden van de deur.
En voor projectsloten 60mm.

 

 

Verschillende Slotstiften voor de deurklinken en WC sloten

Om te bepalen welke slotstift-lengte je nodig hebt meet je de dikte van de deur op en tel je daar 25 mm bij op. Dit is de minimale lengte van de slotstift die je nodig hebt.

Wij hebben verschillende maten slotpennen (ook wel slotstift genoemd). Om te weten wat de juiste maat slotpen is, is het belangrijk te weten wat de dikte van jouw deur is. Maar ook waarvoor de slotpen bedoeld is. Is de slotpen bedoeld voor een deurklink, een draaiknop of voor een WC draaislot? De standaard diameter van onze slotstiften is 8 mm. Dit is de meest gangbare maat in Nederland. De lengte is verschillend per product en per merk. Zo leveren wij met de deurklinken van Mooi Deurbeslag meestal slotpennen van 100mm en ons merk De Oude Deurklink slotpennen van 70mm. Kijk daarom goed op de tekening en omschrijving welke je meegeleverd krijgt.

Mocht je slotstift te lang zijn dan kan je deze met behulp van een ijzerzaag inkorten. Wij hebben ook een aantal speciale slotstiften in ons assortiment. Zoals speciale verloopstiften en stiften voor blinde knoppen en klinken.

We gebruiken cookies om de inhoud van de webshop en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en voor website statistieken. Manage cookies