Snelle levering
Altijd hoge kortingen
Gratis verzending boven de €150
0
0
Review Logo9 @ Kiyoh

Door Mooi Deurbeslag, 15 januari 2022

Alles over insteeksloten

Wat is een insteekslot?

insteekslot wat is wat -benamingenEen insteekslot is het meest gebruikte deurslot. Ze heten zo omdat je het slot in een uitsparing in deur steekt. Hierdoor is het slot onzichtbaar en komt je mooie deurbeslag het beste tot zijn recht. Insteeksloten zijn er in allerlei soorten en maten. Dat kan zijn met een deurklink, draaibare deurknop, WC slot of met een sleutel. Graag vertellen we je meer over alle varianten zodat je precies weet welk slot jij nodig hebt.

In de afbeelding zie je de benamingen van de onderdelen en wat er wordt verstaan onder een pc maat en een doornmaat. In dit geval is het een insteekslot voor een cilinderslot, dit waar het cilindergat is kan er in andere gevallen ruimte zijn voor een WC slot of een klaversleutelgat. 

 

Dit zijn de meestvoorkomende insteeksloten voor binnendeuren.Soorten insteeksloten voor de binnendeuren.

1. Loopslot

Een loopslot is het slot dat standaard in bijna elke binnendeur zit. Een loopslot is bedoeld om een deur, d.m.v. een deurklink of draaibare deurknop, open en dicht te kunnen doen.
Deze loopsloten kan je bij Mooi Deurbeslag kopen:

2. WC / badkamerslot

Een WC / badkamerslot is het slot voor je WC of badkamerdeur. Naast een deurklink of draaibare deurknop bedien je d.m.v. een draaiknop met slotpen het WC-slot. Wij hebben de volgende WC-sloten in ons aassortiment:

3. Cilinder dag- en nachtslot

Een Cilinder dag- en nachtslot is een insteekslot voor een deurklink, of een draaibare deurknop gecombineerd met een draaislot met een cilinderslot. Deze sloten worden vooral gebruikt op buitendeuren, maar ook voor kantoren (aan huis). Deze sloten zijn moeilijker te openen dan de oude klaversloten met van die grote oude sleutels. Deze sloten kun je ook voorzien van een SKG gekeurde cilinder met SKG deurbeslag. Hierdoor is jouw huis extra goed beveiligd tegen inbraak.

Wij hebben o.a. deze cilinder insteeksloten in ons assortiment (de cilinder zelf zul je apart elders moeten bestellen):  

4. Kastdeurslot

Soms wil je een ruimte in jouw huis wel afsluiten, maar heb je geen deurklink nodig. In dat geval heb je een kastdeurslot nodig. Zo'n insteekslot heeft alleen een nachtschoot en bedien je met een sleutel. Dit is bijvoorbeeld erg handig voor een meterkast of een trapkast.

Deze kastsloten hebben wij in ons assortiment:

5. Klavier dag- en nachtslot

Klavier dag- en nacht insteek sloten worden vooral binnenshuis gebruikt om binnendeuren op slot te kunnen doen. Zoals bijvoorbeeld een slaapkamerdeur. Voor een buitendeur kan je beter een cilinder variant kiezen want deze zijn een stuk veiliger. 

Deze klavier dag- en nachtsloten hebben wij in ons assortiment:

Dagschoot van een insteekslot omdraaien

Een insteekslot  waar een deurklink in hoort, heeft een dagschoot. Dit is het deel dat uitsteek met een rechte en een afgeschuinde zijde. Afhankelijk welke kant de deur sluit, kan het zijn dat de schuine kant aan de verkeerde kant zit. gelukkig is het omdraaien van de dagschoot heel eenvoudig. Met een schroevendraaier druk je de vergrendellip omhoog, de schoot komt nu naar buiten. Draai deze om en druk hem weer naar binnen. (zie tekening) 
 
omdraaien van een dagschot als de deur niet dichtvalt

Problemen met insteeksloten

Natuurlijk heeft ook een insteekslot niet het eeuwige leven. Wanneer deze al wat jaren mee gaat kan de veer slijten of zelfs breken. De veer in het binnenwerk zorgt ervoor dat de deurklinken horizontaal blijven hangen en de schoten goed terug veren. Als deurklinken niet helemaal terug veren naar de horizontale stand en een beetje somber blijven hangen, dan is de kans groot dat het probleem in je insteekslot zit. Je leest hier alles over in ons speciale blog: Hangende deurklinken.

Het kan ook zijn dat de rozetten aanlopen of dat er roestvorming heeft plaatsgevonden in het oude binnenwerk. Zeker als de deur in een vochtige ruimte hangt, of in opslag heeft gestaan. Je kan altijd een beetje slot of teflonspray in het slot spuiten. Gebruik geen WD40 of smeermiddel op olie basis. Stof en vuil blijven hier aan plakken wat uiteindelijk averechts werkt. 

De makkelijkste oplossing is om een nieuw insteekslot te kopen. Ze zijn niet duur en makkelijk te vervangen.

Een insteekslot vervangen

Een insteekslot vervangen is een eenvoudige klus. Lees hiervoor onze Handleiding insteekslot vervangen van de binnendeur

Opmeten insteekslot

Wil je alles weten over de diverse maten en het opmeten van je slot zodat je de juiste variant kan kopen? Lees dan onze speciale blog: Deurbeslag maten en meten
We gebruiken cookies om de inhoud van de webshop en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en voor website statistieken. Manage cookies